Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij u ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK

Neem contact met ons op!

050 525 59 80

Overlijden melden

Nu direct hulp nodig?
Bel ons en we helpen u meteen.

050 525 59 80  
  • Persoonlijk & Betrokken
  • Kleinschalig & bekend met de regio
  • 24/7 Persoonlijk bereikbaar

Noorderbegraafplaats

De Noorderbegraafplaats is gelegen aan het Kerkhoflaantje en heeft een grootte van circa 2 ha.

Op de begraafplaats bevinden zich circa 1830 graven. De sober aangelegde begraafplaats werd in 1823 in gebruik genomen. Het ontwerp is geïnspireerd op het kerkhof van het Duitse Aurich. De begraafplaats is nagenoeg rechthoekig, heeft een gracht rondom en is voorzien van een toegangshek.

In 1944 is de begraafplaats, vanwege het sterke verval van een aantal perken, gedeeltelijk gerestaureerd. Het ontwerp voor de restauratie was van de hand van tuinarchitect J. Vroom.

Adres: Kerkhofslaan in Assen

Bijzonderheden

Het toegangshek is in 1859 geplaatst ter vervanging van het originele houten toegangshek. Het is gemaakt door ijzergieterij Bögel en Co. uit Deventer. Met name de hekposten zijn bijzonder vanwege de gietijzeren doodssymbolen die hierop zijn aangebracht: De vliegende zandloper (verlopende tijd), de staartbijtende slang (vergankelijkheid en oneindige kringloop van het leven), gekruiste zeisen (Saturnus en de dood) en twee naar beneden hangende en gekruiste fakkels (gedoofd leven).

Op de begraafplaats bevinden zich vanuit kunsthistorisch perspectief diverse interessante graven. Twee hiervan staan op de monumentenlijst van de gemeente Assen. Dit zijn de grafmonumenten van Van Bulderen en Brumsteede.

.